Црна Гора

Магнетот за патници стана светилник за промени

Тиват ги привлекува посетителите со децении - денес, првата ,,зелена дестинација” на Западен Балкан заведува со одговорен туризам

Крајбрежниот град Тиват се наоѓа на сливот на драматични предели и џебови на успешни приказни за одржлив туризам. Зелени планини и природниот парк Врмац, светско наследство за природата и културата на УНЕСКО, кој го дели со Котор долж Бока-которскиот залив, ја опкружуваат оваа заводлива дестинација.  Селото Горња Ластва на Врмац е избрано за ,,Програмата за надградба” на UNWTO – најдобри туристички села за 2021 година.

Приказната за промените на Тиват е извонредна. Пред повеќе од еден век тука беа обучувани стотици мајстори, бравари и бродари. Денеска, најубавите јахти од целиот свет доаѓаат и се закотвуваат во Порто Монтенегро. Поранешното воено пристаниште се претвори во престижен дом на јахти и едрење. Вториот полуостров во регионот, Луштица, е познат по традиционалните локални производи – маслиново масло, сирење и пршута. Прекрасни плажи, велосипедски и патеки за планинарење како и заливот Луштица се местата за активирање и релаксација.

Тиват постави национален и навистина и интернационален пример за неговата здрава трансформација од волшебен и малку потценет град во посакувана дестинација. Ја зачува својата традиција и погодностите на крајбрежниот живот, заедно со медитеранското гостопримство, гастрономија, начин на живот, жива култура и богато историско и поморско наследство, кои служат како знаменитости на Бока. Самиот град се чувствува променет а во исто време и непроменет.

Градскиот парк, основан во 1892 година е раскошна ботаничка градина – заштитено подрачје со ела, кедар и борови дрвја, како и низа егзотични растенија донесени од морнари од целиот свет – навистина одлично место за прошетка и освежување. Помеѓу градот и Луштица се наоѓа Специјалниот Природен Резерват Тиватска Солила каде може да истражувате, пешачејќи или додека возите велосипед и да научите за заедничкиот живот на човекот и природата. Името го добил од солените садови од каде што некогаш се вадела сол. Денес, Тиватска Солила е заштитено подрачје и едно од ретките преостанати крајбрежни мочуришта и засолништа за птици на источниот Јадран – важно место за одмор на птиците преселници и дом на 111 видови птици како фламинго, кранови, корморани и јастеби.  Прогласен е за победник на Green Destinations Top 100 Story Awards 2020 во категоријата ,,Природа и Екотуризам”.

ризам“.

Уште една практика на позитивна промена е ,,ТрансформаТиват”. Локални уметници редизајнираа  електрични кабинети, од празни, сиви платна во јавни уметнички дела. Лоцирани покрај брегот на шеталиштето, тие внесуваат креативни вибрации на неочекувани места, совршени за семејства, велосипедисти и сите оние кои уживаат во уличната уметност.

Тиват е првиот град во Западен Балкан награден ос Green Destinations за посветеноста на ,,зелениот тим”  за одржливо управување со дестинацијата и работа со локалната заедница, опслужувајќи им на и на граѓаните и на посетителите.

End of story