Mali i Zi

Një magnet për udhëtarët shndërrohet në një dritare për ndryshim

Tivati ka mahnitur vizitorët për dekada - sot "Destinacioni i Parë i Gjelbër" në Ballkanin Perëndimor mbizotëron me turizmin e përgjegjshëm

Tivati, një qytet bregdetar, ndodhet në mes të  peisazheve dramatike – dhe ka histori suksesi të turizmit të qëndrueshëm. Malet e gjelbëra dhe Parku Natyror Vrmac, të cilat ai i ndan së bashku me Gjirin e Bokës me Kotorin, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s për Natyrën dhe Kulturën, rrethojnë këtë destinacion të mahnitshëm. Fshati i Gornja Lastva, në Vrmac, u zgjodh për “Programin e Përmirësimit” të Fshatrave më të Mirë të Turizmit të UNWTO-s për vitin 2021.

Historia e ndryshimit të Tivatit është e mrekullueshme. Për më shumë se një shekull, kyçarë, lëndëtarë dhe ndërtues anijesh janë trajnuar këtu. Sot, jahtet më të bukura, që fluturojnë flamujt nga e gjithë bota, vijnë dhe qëndrojnë në Porto Montenegro. Një ish-port ushtarak është transformuar në një shtëpi prestigjioze për jahte dhe anije. Gjiri i dytë i zonës, Lustica, është i njohur për prodhimet tradicionale vendase të vajit të ullirit, djathit dhe proshutës. Plazhet e mahnitshme, rrugët për ecje dhe ecje me biçikletë, si dhe Gjiri i Lusticës, janë vendet ideale për të aktivizuar dhe relaksuar.

Tivati ka shënuar një shembull kombëtar dhe ndërkombëtar për transformimin e suksesshëm nga një qytet i vogël dhe të përcaktuar më pak, në një destinacion të dashur. Ajo ka ruajtur traditën dhe shërbimet e jetës bregdetare, së bashku me mikpritjen mesdhetare, gastronominë, stilin e jetesës, kulturën e jetesës dhe trashëgiminë historike dhe detare të pasur, që janë ndër pikat më të njohura të Bokës. Qyteti vetë ndihet i ndryshuar dhe i pandryshuar në të njëjtën kohë.

Parku i qytetit, i themeluar në vitin 1892, është një kopsht botanik i gjelbër – një zonë e mbrojtur me pemë abetare, kedër dhe pisha, si dhe një varg bimësh egzotike të sjella këtu nga detarët nga e gjithë bota – një vend i shkëlqyeshëm për shëtitje dhe freskim. Ndërmjet qytetit dhe Lusticës, Rezervati i Posaçëm Natyror Tivatska Solila fton njerëzit të eksplorojnë, duke ecë apo duke shkuar me biçikletë, dhe të mësojnë rreth bashkëjetesës së njeriut dhe natyrës. Emri vjen nga lëndinat e kripës ku dikur u ekstraktua kripa. Sot, Tivatska Solila është një zonë e mirëmbajtur dhe një nga pak lagunat bregdetare dhe rezervatet e zogjve në Adriatikun lindor; një vend pushimi i rëndësishëm për zogjtë e migracionit dhe shtëpi për 111 lloje zogjsh, si flamingot, zogjtë e kranës, kormoranët, apo haukat. U emërua fituesja e Çmimeve Top 100 të Destinacioneve të Gjelbra 2020 në kategorinë “Natyrë dhe Ekoturizëm”.

Një praktikë tjetër e ndryshimit pozitiv është “TransformaTivat”. Këtu, artistët vendorë kanë ridizajnuar skapët elektrike nga telashe të bardha dhe të zbrazëta në vepra arti publike. Vendosur përgjatë zonës bregdetare, ato sjellin energji krijuese në vende të papritura dhe janë bërë perfekte për familjet, biçiklistët dhe të gjithë ata që e gëzojnë artin rrugor.

Tivati është qyteti i parë në Ballkanin Perëndimor që është shpërblyer nga Destinacionet e Gjelbra për përkushtimin e “Ekipit të Gjelbër” në menaxhimin e qëndrueshëm të destinacionit dhe punën me komunitetin lokal, duke shërbyer qytetarët dhe vizitorët njësoj.

End of story