Shqipëria

Shqipëria është një vend me superlativa. Kjo pjesë e tokës që ndodhet midis Alpeve Dinarike dhe Detit Adriatik ka një nga historitë më komplekse dhe unike në të gjithë Evropën… dhe një nga peizazhet më të bukura.

Pavarësisht nga pushtimet e radhës në gjithë historinë e tyre, shqiptarët ruajtën gjuhën dhe kulturën e tyre të lashtë. Besnikëria dhe “besa”, ose fjala e dhënë, janë të shenjta këtu. Konceptet bashkojnë njerëzit nëpërmjet shumë sfidash, duke përfshirë dekadat e izolimit komunist. Kjo ka krijuar një Shqipëri moderne që është sekulare dhe e tolerueshme në aspektin fetar, por me shqyrtim tradicional rreth mikpritjes.

Në Shqipëri, traditat dhe teknologjia përplasen në mënyra interesante. Megjithëse ende është një ekonomi me bazë monedhore, shumë shërbime biznesi dhe qeverie janë më të digitalizuara se vendet fqinje. Gjatë udhëtimit në Shqipëri, përgatituni të ndaloni për kalimin e dhive, madje edhe në rivierën e paprekur. Kultura e kafesë e bën atë një nga më të mirat në Evropë; atmosfera e kafeneve konkurron lehtësisht Vjenën ose Romën.

Fakt interesant: Shqipëria ishte vetëm vendi në Evropë që pas Luftës së Dytë Botërore kishte më shumë hebrenj se sa në fillim – edhe pse ishte e zënë nga italianët dhe nazistët gjermanë – për shkak të premtimit të Shqipërisë, “besa”, për t’i fshehur dhe i mbrojtur ata.