Maqedonia e Veriut

Maqedonia e Veriut – e vendosur në zemrën e Gadishullit Ballkanik në Juglindje të Evropës dhe e ngulfatur midis Greqisë, Shqipërisë, Serbisë dhe Bullgarisë – është një  përzierje e kulturave të pasura, trashëgimisë, natyrës dramatike dhe trashëgimisë mjaftueshmërisht komplekse për të qenë pjesë e historisë së origjinës së civilizimit. Gjithë rajoni është një përzierje e rrallë dhe të brishtë e traditave, arkitekturës dhe mrekullisë natyrore.

Nga veriu në jug, Maqedonia e Veriut po pret të zbulohet nga udhëtarët të cilët e meritojnë. Kryeqyteti i saj, Shkupi, me një popullsi rreth gjysmë milioni, është një kombinim i historisë së lashtë dhe modernitetit të fundit. Liqeni Ohër dhe qyteti që ndan të njëjtin emër, simbolet postare të vendit në jug të largët, janë të regjistruara si një vend i UNESCO-s për rëndësinë e tyre natyrore dhe kulturore. Rrafshnaltat e shumta të vendit, të dominuara nga malet ikonike të Sharrit, janë të mbushura me majat e mëdha dhe fshatra të fshehura, por  mikpritës.

Por, siç do t’ju thotë çdo maqedonas, ju nuk keni qenë vërtetë këtu deri sa nuk keni shijuar kuzhinën e vendit, e cila është një përzierje e motiveve turke, mesdhetare dhe ballkanike. Pasi keni shijuar ushqimin tuaj, dhe ndërsa mendoni për të gjitha vendet që ende duhet të vizitoni këtu, uluni dhe shijoni një gllënjkë të pijes kombëtare, rakija, idealisht në shoqërinë e miqve tuaj maqedonas të rehatshëm dhe të mikpritës.