Maqedonia e Veriut

Komuna më e vogël e vendit ndër yjet më të mëdhenj të qëndrueshmërisë

Vizita në Vevčani, shpesh e injoruar, është e domosdoshme për udhëtarët e përgjegjshëm

Ka aq shumë vende historike në Maqedoninë e Veriut, saqë shpesh është e lehtë të injorosh bukurinë e jashtëzakonshme që ndodhet drejt para syve të tu. Kjo është rasti me Vevčanin, komunën më të vogël të vendit.

Në jug-perëndim të Maqedonisë së Veriut, vetëm 15 km larg Liqenit Ohër – liqeni më i vjetër në Evropë dhe vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s për natyrën dhe kulturën – dhe nën shpatet frymëzuese të Malit Jablanica, komuna ka një sipërfaqe të vetëm 35 kilometra katrorë dhe një popullsi prej rreth 2500 banorë. Megjithatë, Vevčani paraqet një vend unik ekologjikisht dhe gjeologjikisht me traditë, kulturë dhe pasuri natyrore të fortë.

Burimet e Vevčanit ndodhen në një lartësi prej 960 metra dhe përbëhen nga shtatë burime më të vogla që bashkohen dhe formojnë rrjedhën e Lumit Vevčani dhe shpellën nga e cila ato lindin. Ata janë një raritet natyror i vërtetë dhe unik për këtë komunitet të vogël. Gjithashtu, konteksti lokal i Vevčanit është veçanërisht i rëndësishëm dhe i veçantë. Njerëzit atje kanë jetuar në harmoni me natyrën për shekuj, duke përdorur burimet e saj në një mënyrë të qëndrueshme. Identifikimi i tyre me natyrën është i rëndësishëm dhe ata janë veçanërisht krenarë për faktin se ka një zonë të mbrojtur në territorin e tyre. Burimet e Vevčanit u shpallën zonë e mbrojtur në kategorinë III Monument natyra me ligj në vitin 2012.

Megjithatë, edhe pse shteti shpall dhe vendos zona të mbrojtura, nuk i kushton asnjë fond nga buxheti i tij për mbështetjen financiare të tyre. Prandaj, në vitin 2019, për të ndihmuar komunën e Vevčanit të sigurojë qëndrueshmëri financiare, Programi për Mbrojtjen e Natyrës në Maqedoninë e Veriut – një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim dhe koordinuar nga Pharmahem dhe MES (Shoqata Ekologjike Maqedonase), dhe në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Fizik – prezantoi një koncept për identifikimin e mundësive për hartimin e mekanizmave stimuluese për pagesën e shërbimeve të ekosistemit për të siguruar qëndrueshmëri financiare. Nga analiza me shumë kritere që ata zhvilluan, rezultoi se turizmi i qëndrueshëm, si një pako shërbimesh kulturore, është një shërbim i ekosistemit për të cilin është më e gjitha e mundshme të hartohet një skemë pagese.

Për të vazhduar zhvillimin në një mënyrë më të qëndrueshme, Balkan Green ka filluar punën me komunitetin lokal të Vevčanit në edukimin, ndihmën dhe përfshirjen e tyre në metodat dhe praktikat e turizmit të qëndrueshëm përmes Programit të Udhëtimit të Mirë të Green Destinations në nivel biznesi, dhe 100 Historitë e Mira të Praktikave në nivel të destinacionit. Kështu, Balkan Green do të inkurajojë zhvillimin e komunës së Vevčanit si destinacioni i parë i caktuar i qëndrueshëm dhe kështu një model që do të shërbejë si frymëzim dhe të riprodhohet në destinacione të tjera në të gjithë vendin.

End of story