Bosnje dhe Hercegovinë

Trebinja është bërë një kampion i turizmit të përgjegjshëm dhe një “Destinacion i Gjelbër”

Ky qytet i mrekullueshëm në Bosnja dhe Hercegovinë vendos standardin e qëndrueshmërisë

Prejardhja e njohur e Trebinjës ishte se ishte qyteti më jugor dhe më i qetë në Bosnje dhe Hercegovinë. Ky fakt ndryshoi kur u zbulua nga udhëtarët vendorë dhe ndërkombëtarë që vizitonin vende të afërta të UNESCO-s si Dubrovniku, Mostari, Kotori ose magneti i pelegrinazhit i Medjugorjes. Sot, Trebinja është një nga udhëheqësit e rajonit në praktikat e turizmit të përgjegjshëm dhe bashkëpunon gjithnjë e më ngushtë me prodhuesit e ushqimit vendor për të ndryshuar narrativën e furnizimit dhe kërkesës.

Për ata që nuk e dinë, kjo pjesë e Herzegovinës (përgjithësisht, gjysma jugore e Bosnja dhe Hercegovinës) njihet për verërat e shkëlqyera, trashëgiminë ortodokse të lashtë dhe shpellat dhe pikat natyrore të Karstit dhe gurëve të kapërcyer. Kjo kombinim bën Trebinjën unike. Vetëm 30 kilometra larg zhurmës së Dubrovnikut, ajo ju transporton në një botë të ndryshme – një botë paqësore, me vlerësim të jetesës së ngadalshme dhe duke bërë vizitorët të ndjehen sikur ata të ishin vendas… edhe pse mund të jenë atje për herë të parë.

Por, Trebinja nuk ishte pa sfidat e veta. Kur u bë gjithnjë e më e njohur nga vizitorët, u bë e qartë se prodhuesit vendorë nuk mund të arrinin udhëtarët ashtu siç duhej. Në vitin 2017, bashkia e Trebinjës vendosi të ndryshonte këtë duke nisur një përpjekje afatgjatë për të angazhuar prodhuesit dhe kështu filluan rrugëtimin drejt qëndrueshmërisë.

Pas gjysmë shekulli – duke rritur kapacitetin dhe aftësitë në prodhim, standardizim, certifikim, dixhitalizim të biznesit, marketing dhe brandim – një dyqan lokal organik i quajtur “Hercegovačka kuća” (Shtëpia e Herzegut) tani ofron mbi 1,000 produkte të ndryshme rajonale, duke përfshirë mjaltë, verë, djathë, likuora, lëngje natyrale, çajra dhe kozmetikë natyrale, të gjitha të shitura drejtpërdrejtë te turistët dhe blerësit vendorë. Kjo përpjekje ka rritur vendet e punës dhe numrin e fermave bujqësore të regjistruara nga 350 në 700 dhe, e rëndësishmja, ndihmon në mbajtjen e të rinjve vendorë në sektorin bujqësor dhe turistik.

Duke përballuar sfidat e fillimit dhe menaxhimit të destinacionit në mënyrë të qëndrueshme, udhëheqja e Trebinjës e njohu vlerën e ndarjes së atyre që kanë mësuar. Pas një vlerësimi rigoroz të menaxhimit, inovacionit, transferueshmërisë, efektivitetit dhe shtyllave të qëndrueshmërisë (ekonomike, sociale dhe mjedisore), Trebinja merr statusin e Top 100 të Destinacioneve të Gjelbra. Më tej, në ITB, një event ndërkombëtar turizmi në Berlin, në mars 2022, Destinacionet e Gjelbra i dhanë çmimin Trebinjës si destinacioni i parë në vitin 2022 në kategorinë e Lokalizimit dhe Dekarbonizimit të Zinxhirit të Furnizimit të Destinacionit.

Trebinja tani synon të vazhdojë përpjekjet e saj për qëndrueshmëri në vitin 2023. Këtë herë, qyteti synon të adresojë të gjitha 30 kriteret kryesore të qëndrueshmërisë së Destinacioneve të Gjelbra. Këto veprime do të garantojnë zhvillimin e Trebinjës si një kampion i turizmit të qëndrueshëm.

End of story